Zapowiedzi 2020

 

Petr Šabach, Babcie

Szósta w Polsce książka najlepszego czeskiego humorysty, Petra Šabacha.

Dwie tytułowe babcie o całkowicie odmiennych poglądach politycznych i wynikające z tego rodzinne niesnaski. Dorosły już wnuk, Matěj, opisuje dorastanie w niełatwym momencie czeskiej historii, a w jego opowieści nie brakuje charakterystycznej dla twórczości Šabacha anegdoty, nostalgii, mieszanki fikcji i autentycznych doświadczeń, a przede wszystkim humoru.

Premiera: maj 2020, przekład: Julia Różewicz

 

Michal Sýkora, Modré stíny

Nowy tytuł w serii „Czeskie krymi”.

Książka Michala Sýkory to kombinacja świetnie skonstruowanej zagadki kryminalistycznej, miłosnych intryg i dowcipnych wstawek. Śledztwo prowadzi komisarz ołomunieckiej policji, Marie Výrová, miłośniczka Boba Dylana. Powieść Modré stíny, wpisująca się w podgatunek „kryminału uniwersyteckiego” stała się podstawą do nakręcenia serialu telewizyjnego pod tym samym tytułem.

Premiera: wrzesień 2020, przekład: Martyna M. Lemańczyk

 

Bianca Bellová, Mona

Druga w Polsce powieść wielokrotnie nagradzanej czeskiej autorki, Bianki Bellovej (jej poprzednia powieść, Jezioro zdobyła m.in. Nagrodę Literacką Unii Europejskiej, Magnesię Litera i nominację do Literackiej Nagrody Europy Środkowej Angelus).

Autorka w mistrzowski sposób kreśli duszną i naglącą atmosferę chwili, w której stajemy przed koniecznością podjęcia przełomowej decyzji.Ona jest dojrzałą kobietą, on niemal dzieckiem. Spotykają się w ruinach swojego życia, gruzach starego świata, szpitala polowego powoli pożeranego przez otaczającą go dżunglę. Lepiej raczej nie będzie. A co, jeśli tak? Albo… co, gdyby można było zniknąć? Uciec od ognia, który niezmordowanie opada na rozpaloną ziemię, od męczących reguł, od wspomnień, od siebie…

Premiera: październik 2020, przekład: Anna Radwan-Żbikowska

 

Michael Žantovský, Kančí na daňčím – Kuchářka Václava Havla

Książka kucharska Václava Havla, jego pełne fantazji (często wymuszonej brakiem potrzebnych produktów na sklepowych półkach) przepisy kulinarne; dania, którymi raczył ważnych zagranicznych notabli, jak i swoje najbliższe otoczenie, na co dzień.

Nie wszyscy wiedzą o tym, że Havel – pisarz, eseista, polityk – przez całe życie był entuzjastycznym, niezwykle kreatywnym kucharzem. I choć w sztuce kulinarnej nie osiągnął może tak wielkich sukcesów, jak w innych dziedzinach, czas spędzony w kuchni był dla niego ważny, o czym możemy się przekonać czytając pełną anegdot i ciekawych fotografii książkę przygotowaną przez jego przyjaciela, rzecznika prasowego i sekretarza, Michaela Žantovskiego.

Premiera: grudzień 2020, przekład: Andrzej S. Jagodziński

X Zamknij

Nasz Sklep internetowy używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie ze Sklepu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w Polityce plików cookies.