Zapowiedzi 2020

 

Petr Šabach, Babcie

Szósta w Polsce książka najlepszego czeskiego humorysty, Petra Šabacha.

Dwie tytułowe babcie o całkowicie odmiennych poglądach politycznych i wynikające z tego rodzinne niesnaski. Dorosły już wnuk, Matěj, opisuje dorastanie w niełatwym momencie czeskiej historii, a w jego opowieści nie brakuje charakterystycznej dla twórczości Šabacha anegdoty, nostalgii, mieszanki fikcji i autentycznych doświadczeń, a przede wszystkim humoru.

Premiera: maj 2020, przekład: Julia Różewicz

 

Michal Sýkora, Człowiek pana ministra

Nowy tytuł w serii „Czeskie krymi”.

Książka Michala Sýkory to kombinacja świetnie skonstruowanej zagadki kryminalistycznej, miłosnych intryg i dowcipnych wstawek. Śledztwo prowadzi komisarz ołomunieckiej policji, Marie Výrová, miłośniczka Boba Dylana. Powieść Modré stíny, wpisująca się w podgatunek „kryminału uniwersyteckiego” stała się podstawą do nakręcenia serialu telewizyjnego pod tym samym tytułem.

Premiera: wrzesień 2020, przekład: Martyna M. Lemańczyk

 

Bianca Bellová, Mona

Druga w Polsce powieść wielokrotnie nagradzanej czeskiej autorki, Bianki Bellovej (jej poprzednia powieść, Jezioro zdobyła m.in. Nagrodę Literacką Unii Europejskiej, Magnesię Litera i nominację do Literackiej Nagrody Europy Środkowej Angelus).

Autorka w mistrzowski sposób kreśli duszną i naglącą atmosferę chwili, w której stajemy przed koniecznością podjęcia przełomowej decyzji.Ona jest dojrzałą kobietą, on niemal dzieckiem. Spotykają się w ruinach swojego życia, gruzach starego świata, szpitala polowego powoli pożeranego przez otaczającą go dżunglę. Lepiej raczej nie będzie. A co, jeśli tak? Albo… co, gdyby można było zniknąć? Uciec od ognia, który niezmordowanie opada na rozpaloną ziemię, od męczących reguł, od wspomnień, od siebie…

Premiera: 20 października 2020, przekład: Anna Radwan-Żbikowska

 

Michael Žantovský, Havel od kuchni

Jeśli jesteście ciekawi czy fikcyjna potrawa ze sztuki teatralnej może pojawić się na stole, czym jest „awokadowa ręka”, jakiego składnika Václav Havel mógł litrami dodawać do każdego dania, o jakich frykasach marzył w więzieniu i dlaczego nigdy nie doszło do konsumpcji hrabalowskiego faszerowanego wielbłąda – ta książka jest dla Was.

Jeśli nie jesteście tego wszystkiego ciekawi, ale lubicie gotować, interesuje Was kuchnia czeska i ogólnie dobra kuchnia – ta książka jest dla Was.

Jeśli nie macie poczucia humoru lub nie rozumiecie, dlaczego w latach siedemdziesiątych obywatel bloku wschodniego raczej nie miał jak dodać limonki do guacamole – ta książka raczej nie jest dla Was.

Havel od kuchni to napisana z czułością i przymrużeniem oka kulinarno-sentymentalna wycieczka w czasy, kiedy gotowanie wymagało o wiele więcej sprytu, niż teraz. Oryginalne przepisy najsłynniejszego czeskiego prezydenta – który był też cenionym i zapalonym kucharzem – okrasił anegdotą i wspomnieniami jego wieloletni przyjaciel i sekretarz, Michael Žantovský.

Znajdziemy tu tradycyjne czeskie dania jak polędwica w śmietanie, knedliki bułczane czy smażony ser, nie zabraknie też bardziej egzotycznych potraw.

Zjedzmy więc po prezydencku – mając w pamięci, że ten akurat prezydent był mocno zamieszany w teatr absurdu.

Premiera: 3 grudnia 2020, przekład: Andrzej S. Jagodziński

X Zamknij

Nasz Sklep internetowy używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie ze Sklepu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w Polityce plików cookies.